Dit zijn de mooiste vaarroutes in Friesland

Dit zijn de mooiste vaarroutes in Friesland: ontdek deze mooie provincie

28-05-2024

De provincie Friesland staat bekend om de interessante cultuur, hun eigen cultuur én de uitgestrekte meren waar in de zomer volop wordt gevaren. In de zomer komen vele toeristen naar de provincie om Friesland vanaf het water te ontdekken en te genieten van de mooie omgeving. Friesland biedt dan ook talloze vaarroutes voor alle schippers. In deze blog nemen we u mee langs een paar van de mooiste vaarroutes van Friesland.

De Elfstedentocht

De Elfstedentocht is misschien wel de bekendste route in Friesland. Niet alleen vanwege de schaatstocht, maar ook vanwege de prachtige vaarroute. De route leidt u langs de historische Friese steden en biedt een combinatie van natuur en cultuur. Op zich kunt u de tocht overal starten, maar vaak kiezen mensen ervoor om in Leeuwarden te starten. Vanuit Leeuwarden vaart u naar Sneek, bekend om de waterpoort en gezellige grachten. De route gaat verder naar IJlst, waar u langs houtzaagmolens en mooie gevels vaart. Vervolgens komt u in Sloten, het kleinste stadje van de elf steden, dat zijn middeleeuwse charme heeft behouden.

Van Sloten vaart u naar Stavoren, een stad aan het IJsselmeer met een rijke geschiedenis. Daarna volgt Hindeloopen, een pittoresk stadje met kleurrijke huizen en een sterke maritieme traditie. Workum is de volgende bestemming, beroemd om zijn kunst en keramiek. Bolsward, met zijn indrukwekkende stadhuis en historische binnenstad, is de volgende stop.

De route gaat verder naar Harlingen, de enige zeehavenstad van Friesland. Hier kunt u genieten van een wandeling langs de kades en de scheepswerven. Vanuit Harlingen vaart u naar Franeker, waar de beroemde Eise Eisinga Planetarium een bezoek waard is. De laatste stad op de route is Dokkum, een sfeervol stadje met een rijke geschiedenis en gezellige terrassen. Uiteindelijk keert u terug naar Leeuwarden, waar de tocht eindigt.

De Turfroute

Nog een zeer populaire route in Friesland met de boot is de Turfroute. Deze route leidt u door het zuidoosten van de provincie. De route dankt zijn naam aan de turfwinning die vroeger plaatsvond langs de route. Dit is de route:

  • Gorredijk

De route start in Gorredijk. Een leuk dorpje met historische gebouwen en een gezellige winkelstraat.

  • De Tjonger

Vanuit Gorredijk vaart u naar de Tjonger. Dit is een kronkelende rivier die u door het Friese landschap leidt. Onderweg kom je diverse sluizen en bruggen tegen.

  • Oldeberkoop

Als de Tjonger is gepasseerd, komt u terecht in Oldeberkoop. Een leuk dorpje wat zeker een bezoek waard is.

  • Nationaal Park De Alde Feanen

Via Oldeberkoop komt u in Nationaal Park De Alde Feanen. Dit is een mooi natuurgebied met een grote diversiteit aan dieren en planten. Dit is echt typisch de Friese natuur.

  • Appelscha

De Turfroute eindigt in Appelscha. Dit is een geliefde bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars.

De Middelseeroute

Een minder bekende route, maar zeker de moeite waard is de Middelseeroute. Deze route volgt de oude Middelsee, een voormalige zeearm die Friesland in de middeleeuwen in tweeën deelde. Het leuke aan deze route is dat u langs dorpen komt die allemaal interessant zijn om te bezoeken.

De route start vaak in Leeuwarden en voert u door een gevarieerd landschap van polders, weilanden en gezellige dorpjes. Onderweg komt u langs dorpen als Stiens en Hallum. Een hoogtepunt van de route is het dorpje Beetgumermolen. Hier kunt u de traditionele Friese molens bewonderen. Na Beetgumermolen vaart u door het weidse Friese landschap naar Menaldum en de route eindigt in Franeker.

Een jacht huren bij Sanzi Yacht Charter en de Friese waterwegen ontdekken

Ontdekt u graag Friesland vanaf het water? Huur dan komend seizoen een boot bij Sanzi Yacht Charter en ga de Friese waterwegen op. Een jacht huren in Friesland is een perfecte manier om de provincie te ontdekken. Er zijn talloze leuke, mooie vaarroutes in Friesland en daarbuiten die u kunt doen, maar u kunt ook gewoon lekker rondvaren en genieten van het mooie weer. Heeft u interesse in zo’n luxe vakantie? Boek dan direct of neem contact met ons op. Wij helpen u graag!