Elfstedenroute max 2,40 hoog

Als je het hebt over Friesland dan wordt de Elfstedentocht vaak in één adem genoemd. Ook wel bekend als de ‘tocht der tochten’. De Friese Elfsteden is een beroemde schaatstocht en een toeristische route langs 11 historische steden en dorpen. De tocht voert over 200 kilometer aan grachten, meren en kanalen door het Friese platteland en wordt beschouwd als de grootste schaatstocht ter wereld. De tocht kan alleen gereden worden als er minimaal 15 cm dik ijs ligt maar gelukkig kunnen watersporters deze prachtige route elke zomer varen.

Vanuit Sanzi Yacht Charter zetten we koers naar IJlst. Via de Houkesloot varen we richting de binnenstad van Sneek en passeren we de Sneeker Waterpoort. Het is een van de bekendste monumenten van Friesland en vanaf het water is de Waterpoort goed zichtbaar. Zodra u de brug gepasseerd bent kunt u de perfecte foto maken, kijkt u maar eens achterom. De Waterpoort is in de avond prachtig belicht en mocht u een plekje kunnen bemachtigen aan een van de kades kunnen we dat van harte aanbevelen. Vanaf dit punt is het centrum van Sneek ook op loopafstand en vindt u allerlei gezellige winkeltjes, restaurants of kunt u een bezoekje brengen aan het Friese Scheepvaartmuseum.

Na Sneek varen we door naar IJlst, en dit ligt aan de route tussen Sneek en Heeg en is een prachtig historisch stadje. Het mooiste deel van IJlst ligt aan de Eegracht en Galamagracht. Aan deze langgerekte gracht staan mooie gevels en statige huizen uit de 17de, 18de en 19de eeuw. De prachtige authentieke sfeer die IJlst uitstraalt heeft vooral te maken met de vele historische gebouwen die er staan. De meeste zijn open voor publiek en zeker een bezoek waard. Bezoek zeker de houtzaagmolen de Rat, de molen is gebouwd in 1632 en is nog steeds in bedrijf. Hier kunt u zien hoe houten balken en planken worden gezaagd met behulp van windenergie.

We vervolgen onze route en via de Wide Wimers vaar je langs Heeg en Woudsend waar ondanks dat ze niet bij de elf steden horen, genoeg te doen is. De plaatsjes zijn echt watersportdorpen en zijn hier ook goed op ingesteld.

Op het Heegermeer vind je verschillende eilandjes, waaronder het Konijneneiland. Van oudsher een broedplaats voor konijnen, maar nu vooral een prachtig stukje natuur met mooie ligplaatsen en prachtig uitzicht over het Heegermeer en een hele enkele keer een konijn. Heeg ligt tien kilometer ten zuiden van Sneek aan het Heegermeer. Palingvisserij was voor lange tijd een belangrijk bestaansmiddel. Waar Heeg nu voornamelijk om bekend staat, is de watersport. Het dorp staat vol met monumentale panden, kerken en oude, historische woningen. In het centrum zijn daarnaast veel gezellige restaurants met streekproducten te vinden. Eenmaal per jaar vind in juli het Heechsimmerfestival plaats. Op het strand van het Heegermeer treden dan diverse bands op een drijvend podium op.

Over het Slotermeer steek je over naar Sloten

Sloten is het kleinste stadje van de Friese Elfsteden. Het heeft sinds de 14e eeuw zijn stadsrechten en altijd zo behouden. Het stadje is ontzettend mooi om te bekijken en zit vol historische gebouwen, molens, grachtjes en bruggen. Het is ook een van de best bewaarde historische stadjes van Nederland. Er is een fijne jachthaven met alle voorzieningen aanwezig.

Na Sloten is er een mogelijkheid om ook Balk te bezoeken. Aan het Slotermeer bij Balk bevind zich een fijne jachthaven met een restaurant Paviljoen waar iedere week verse paling en zalm wordt gerookt op het terras. U kunt hier heerlijk lunchen of dineren en er is regelmatig live muziek. Het is ongeveer 500 m lopen naar het sfeervolle centrum van Balk. Het dorpje heeft een gemoedelijke sfeer en karakter. Het bevat verschillende supermarkten, een bakker en diverse winkeltjes. Op de laatste woensdag van augustus vind er de populaire Gondelvaart plaats, een 70 jaar oude traditie, dan varen er verlichte gondels door de Luts, wat zeker een must is om te zien.

Na Balk steek je terug het Slotermeer over, langs Woudsend, over het langgerekte Heegermeer, richting Stavoren.

Stavoren is een pittoresk stadje aan het IJsselmeer en heeft een rijke geschiedenis. Het dankt zijn naam aan het woordje ‘ staveren’ wat paalvoet betekend in het Oudfries. Dit verwijst naar de palen die vroeger werden gebruikt om de oevers van de havens te versterken. Tevens heeft Stavoren een legende die dateert uit de middeleeuwen. Volgens deze legende was Stavoren ooit de rijkste stad van Europa, en de legendarische ‘Vrouwe van Stavoren’ zou hier hebben gewoond. De stad zou echter door haar hebzucht ten onder zijn gegaan en in de golven van de zee zijn verdwenen. Haar standbeeld is te bewonderen in de haven. Een wandeling door het historische centrum is absoluut aan te bevelen.

We varen door richting Hindeloopen, een schilderachtig stadje aan de kust van de voormalige Zuiderzee, en heeft een rijke geschiedenis als belangrijke handelsstad in de 17e en 18e eeuw. Er is dan ook veel te zien en te doen in Hindeloopen. Leuk is het dan ook om een wandeling door het dorpje te maken. In dit pittoreske stadje wordt nog door sommige de oude klederdracht gedragen en kijk ook even naar de typische schilderkunst. Hindeloopen heeft een fijne grote jachthaven, van alle gemakken voorzien met gezellige restaurantjes en is er een populaire kite- en surfspot te vinden.

Terug via het Heegermeer varen we over het prachtige Gaastmeer richting Workum. Workum is een bekend dorp onder de watersporters. Zo zijn er verschillende stranden te vinden voor onder andere surfers en zeilers. Workum is een van de oudste stadjes van de provincie en heeft genoeg te bieden: zo zijn er prachtige schilderijen te bewonderen van Jopie Huisman, is er een museum over de historie van Workum, gezellige winkeltjes en is het mooi wandelen door het oude centrum.

We zetten koers naar Bolsward. Bolsward heeft twee jachthavens die beide van alle voorzieningen zijn voorzien. Bolsward heeft een mooi stadscentrum met een aantal leuke restaurants en cafétjes en heeft een gezellig centrum om even doorheen te wandelen. Leuk is ook om op donderdagochtend de wekelijkse markt te bezoeken.

Vanuit Bolsward vaar je naar Harlingen, waar je de oude binnenstad kunt verkennen. Bezoek het Hannemahuis, een museum over de geschiedenis van Harlingen en de Wadden. Ook is er het Monument voor de Visserij, dat herinnert aan de rijke visserij traditie van de stad. Een echte havenstad waar altijd wat te beleven valt. Een heel gezellig centrum met allerlei leuke winkeltjes en gezellige restaurants. Van- af het water is Harlingen ook goed te bewonderen en er zijn verschillende jachthavens.

Na Harlingen vervolg je de route naar Franeker, een charmant stadje gelegen in het hart van Friesland. Het is rijk aan geschiedenis en cultuur, met zijn unieke achttiende-eeuwse planetarium en zijn beroemde universiteit. Wandelend door de pittoreske straatjes en langs de grachten van Franeker, waan je je terug in de tijd en proef je de authentieke Friese sfeer. Franeker heeft gezellige winkeltjes en leuke boetiekjes.

Onderweg naar Dokkum vaar je eerst door Berlikum, Oude Leije, Bartlehiem en Budaard. Stuk voor stuk hebben deze dorpjes een mooie en unieke uitstraling. Berlikum is een sfeervol dorpje gelegen in het noordwesten van Friesland, tussen Franeker en Sint Annaparochie. Het dorpje heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en is vooral bekend vanwege de imposante Sint-Martinuskerk uit de 13e eeuw.

Dokkum is een stad waar altijd veel te doen is, een sfeervolle stad gelegen in het noordoosten van Friesland, aan de rand van het Nationaal Park Lauwersmeer. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en is vooral bekend vanwege de legende van Bonifatius, die hier in 754 werd vermoord. Tegenwoordig is Dokkum een populaire toeristische bestemming met tal van bezienswaardigheden en activiteiten.

Als toerist in Dokkum kun je genieten van de sfeervolle binnenstad met haar oude gebouwen, grachten en gezellige winkels en terrassen. Bezoek de Bonifatiuskapel en de Bonifatiusbron, die herinneren aan de legende van Bonifatius. Maak een wandeling langs de bolwerken, de oude stadsmuren en het stadhuis. Bezoek het Admiraliteitshuis, waar je alles kunt leren over de maritieme geschiedenis van Dokkum en de Friese Admiraliteit.

Terug langs Budaard en Bartlehiem vaar je door een prachtig stukje natuur richting Leeuwarden. Ook kom je op dit stukje het Elfstedenmonument ‘It Sil Heve’ tegen. Deze brug bevat duizenden foto’s van schaats helden van nu en toen. Weergeven in delfsblauwe kleur geeft dit prachtige monument een typisch Friese uitstraling.

Aangekomen in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Leeuwarden is een stad met een rijke geschiedenis en cultuur, waarvan de invloeden nog steeds zichtbaar zijn in de prachtige architectuur en musea. Van de indrukwekkende Oldehove-toren tot het moderne Fries Museum, er is voor iedereen iets te ontdekken en te beleven. Slenter door de gezellige straatjes en geniet van de lokale specialiteiten in een van de vele cafés en restaurants. Een aanrader om met de boot te gaan liggen is de Prinsentuin; Deze prachtige stadstuin biedt een rustige en groene omgeving om aan te meren en te ontspannen. De Prinsentuin ligt net buiten het centrum van Leeuwarden en biedt een mooi uitzicht op de gracht.

Na Leeuwarden vaar je terug naar Sneek en vaar je over het Sneekermeer. Het meer is ongeveer 4,3 vierkante kilometer groot en heeft een gemiddelde diepte van 2 meter. Het is een van de populairste recreatiegebieden in Friesland. Het Sneekermeer biedt tal van watersportmogelijkheden. Langs de oevers van het meer vind je diverse strandjes waar je kunt zonnebaden en picknicken. Naast de vele watersportactiviteit en, is het Sneekermeer ook een prachtig natuurgebied. Het meer wordt omringd door uitgestrekte weilanden, rietkragen en bosgebieden, wat het een ideale plek maakt om te wandelen, fietsen of vogels spotten. Prominent op het Sneekermeer vindt u het Starteiland met een gezellige jachthaven. Dit eiland is tevens het centrale middenpunt van de Sneekweek, hét zeilevenement van het jaar.